مدیتیشن در خانه؛ راهی برای آرام گرفتن

مدیتیشن در خانه سادهترین راهیست که ما را به آرامش میرساند. اگر استرس زیادی را تحمل میکنید، مدیتیشن در خانه را امتحان کنید.
این روزها خیلیها سراغ مراقبه (Meditation) یا مدیتیشن در خانه میروند. میدانید چرا؟ همهی ما استرس زیادی را در طول روز احساس میکنیم. ماندن در ترافیک، حجم زیاد کارهای روزانه، استرس درس و امتحان، و البته اضطراب ویروس کرونا هر کسی را از پا درمیآورد.
حتما شما هم آرزو کردهاید فکر و خیالها یک دکمهی خاموش داشتند! دکمه را فشار میدادید و چند ساعتی راحت میشدید. این دکمه هنوز اختراع نشده، اما باید بتوانیم این اضطرابها را بیخطر خالی کنیم. بتوانیم ذهنمان را سبک کنیم و کمی آرام بگیریم. چراکه صبح فردا باز در ترافیک میمانیم. باز باید گزارش و متن سخنرانی را سر وقت برای رییس آماده کنیم. هفتهی بعد دوباره امتحان داریم. زندگی هیچ لحظهای آرام نمیگیرد. ولی ما باید بتوانیم آرام بمانیم.
با کمک مدیتیشن در خانه، خلقوخوی بهتری خواهیم داشت. سلامتی بیشتری تجربه میکنیم. تمرکزمان روی کارها بیشتر میشود، چراکه در لحظه زندگی میکنیم. احساس میکنیم برای خودمان ارزش قائلیم و با خودمان مهربانیم. خلاصه یک روز میبینیم آفتاب درخشانتر است و راحتتر لبخند میزنیم.
مدیتیشن چه خوبیهایی دارد؟
اگر مطمئن نیستید فایده مدیتیشن چیست، باید بگوییم تحقیق زیادی در این مورد انجام شده. هر نوع مراقبه یا ریلکسیشن (Relaxation) باعث میشود فشار خون پایین بیاید. جریان خون روانتر شود. ضربان قلب که با استرس بالا رفته، دوباره پایین میآید. با مراقبه در خانه تنفس آرام میشود و استرس کم میشود. بعد از مدیتیشن بیشتر احساس سلامتی و خوشی میکنیم.
به همین دلیل کسانی که مدت طولانی مدیتیشن را در سبک زندگی خود جا میدهند، سود بیشتری هم میبرند. آرامش بیشتر سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند؛ یعنی همان چیزی که این روزها خیلی به آن نیاز داریم. البته یادتان باشد همانطور که فیلسوفهای شرقی میگویند هدف از مدیتیشن این است که هیچ هدفی نداشته باشید. کافیست ذهنتان از مشکلاتی که در کنترل شما نیستند، رها شود.
برای مدیتیشن در خانه به چه چیزهایی نیاز داریم؟
۱- جا و زمان مشخصی را به این کار اختصاص دهید
اگر تازه به فکر مدیتیشن در خانه و مراقبه افتادهاید، شاید تصور کنید به تجهیزات یا شرایط خاصی نیاز دارید. اتفاقا لازم نیست هزینه کنید و وسیلهی خاصی بخرید. هدف این است که بدن و ذهن در محل مشخصی از خانه احساس راحتی کند. گوشهای از خانه را نتخاب کند. روی تختخواب، روی صندلی، روی بالش و کوسن،چهار زانو، دو زانو، هر طور که راحت باشید، همان درست است. بهتر است ستون فقرات صاف باشد.
گوشهی خلوتی انتخاب کنید که دور از صدای تلویزیون یا حرف زدن باشد. صبح زود زمان مناسبی برای مدیتیشن در خانه است. معمولا صبحها خانه ساکت است و آرامشبخش.
۲- زمانی را به آرام کردن ذهن اختصاص دهید
بعد از چند روز شلوغ و پرفشار، ناگهان مدیتیشن را شروع نکنید. کار ذهنتان سختتر میشود. چند لحظهای به خودتان زمان بدهید تا آرام شوید.
۳- با نفس عمیق آغاز کنید
چند نفس عمیق پیش از آغاز مدیتیشن، بدن و ذهن را آرام میکند. نفس عمیق آغاز خوبی بهنظر میرسد. بدن احساس امنیت و آرامش میکند.
۴- تمرکز کنید
کلید موفقیت در مدیتیشن این است که در لحظه باشید. از صدا، بو و اطرافتان ببرید. کارها و شلوغیهاتان را فراموش کنید. برنامهریزی برای درس خواندن، آماده کردن فایلها، برنامهی غذایی یا ورزشی را برای زمان دیگری بگذارید.
بهترین چیزی که باعث تمرکز میشود، توجه کامل به نفس کشیدن است. تا حالا دقت کردهاید نفس کشیدن چقدر شگفتانگیز است؟ شما بیشتر از بینی نفس میکشید یا دهان؟ قفسهی سینه بالا و پایین میشود یا شکم؟ هر بار که ذهنتان میخواهد به موضوعی فکر کند، روی دم و بازدم متمرکز شوید. بههر حال نمیتوانید ذهن را خالی کنید. فکرها همانجا هستند. بگذارید باشند. شما به دم و بازدم دقت کنید.
۵- از کم آغاز کنید
قرار نیست نخستین تجربهی شما از مدیتیشن طولانی و با تمرکز کامل باشد. از یک دقیقه شروع کنید. کافیست بعد از تمرکز روی نفس کشیدن، با حس خوب مدیتیشن را به پایان برسانید. بهتدریج این زمان را به ۵، ۱۰ و ۱۵ دقیقه برسانید.
حالا که ذهنتان آرام گرفته و احساس سبکی میکنید، فنجانی چای میچسبد. کنار چای برشی از پیروک کیکخونه بخورید تا بقیهی مشکلات هم ناگهان حل شوند!
نظرات کاربران